Ukryj treść

Szef Kuchni

Ma na swoim koncie trzy czapki Gault&Millau, dwa prestiżowe ślimaki Slow Food oraz m.in. mistrzostwo Polski w potrawie z pstrąga. Gotował dla papieża Franciszka i księżnej Sarah Ferguson. Teraz ten najbardziej utytułowany szef kuchni z Podhala objął pieczę nad kuchnią w restauracji Góralska Tradycja.

Sylwester Lis, bo o nim mowa, zaczynał od fascynacji kuchnią fusion, później był czas na różne awangardy, ostatnio zaś z powodzeniem skupił się na lokalnych produktach. Ten właśnie kierunek będzie chciał kontynuować w Góralskiej Tradycji. Jak sam przyznaje, jego kuchnia będzie tu jeszcze bardziej dojrzała regionalnie.

Sylwester Lis

 

Regionalny slow food

„Gdy wchodzi się do Góralskiej Tradycji, od razu widać istotę tego miejsca: połączenie pięknego, regionalnego stylu Witkiewiczowskiego z nowoczesnością. Taka sama będzie moja kuchnia” – mówi Sylwester Lis. „Będzie to kuchnia regionalna w stylu slow food z użyciem wszystkich najbardziej nowoczesnych technik kulinarnych, dostępnych obecnie w Europie i na świecie. Podstawą będzie najlepszy jakościowo produkt z Podhala. Sam wyszukuję miejscowych rolników i hodowców, próbuję też zarazić ich ideą, by specjalnie dla nas hodowali pewne gatunki zwierząt, np. przepiórki, perliczki” – dodaje nowy szef kuchni.

Cała filozofia slow food opiera się właśnie na sięganiu po wysokiej jakości produkty charakterystyczne dla lokalnego ekosystemu. Są one wytwarzane w tradycyjny sposób, bez niezdrowych dodatków wykorzystywanych często w produkcji żywności na masową skalę. „W idei slow food bardzo ważne jest też korzystanie z sezonowości produktów. Dzięki temu jesteśmy w stanie oddać rytm natury na talerzu. Wpłynie to oczywiście na kartę, która na pewno będzie węższa, ale też będzie się często zmieniać” ­– zdradza Sylwester Lis. W Góralskiej Tradycji pojawi się także weekendowe menu degustacyjne, w którym co jakiś czas będzie można skosztować mniej typowych mięs.

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.

OK, zamknij